Begrafenis of crematie

De keuze tussen een begrafenis of crematie is een belangrijke beslissing. Claassen Uitvaartzorg adviseert u graag over mogelijkheden, zodat u gefundeerd een keuze kunt maken.

De dag waarop de uitvaart kan plaatsvinden wordt bepaald door een wettelijke termijn: het mag volgens de wet niet binnen 36 uur en tussen moment van overlijden en de uitvaart mogen maximaal 6 werkdagen zitten. Als u de uitvaart toch wilt laten plaatsvinden binnen 36 uur dan moeten wij 'vervroeging' aanvragen (via justitie) en als u de uitvaart na de 6 werkdagen van overlijden wilt laten plaatsvinden, dan moeten wij 'uitstel' aanvragen (via de gemeente). Om de begrafenis of crematie te kunnen laten plaatsvinden is altijd een verlof tot begraven of cremeren nodig.

Begraven

Bij een begrafenis wordt het lichaam letterlijk in de aarde begraven op een begraafplaats. Veel mensen vinden dit de meest natuurlijke bestemming na het leven, uitgaande van de gedachte: je wordt geboren in de moederschoot en na de dood word je teruggegeven aan Moeder Aarde. Ook het feit dat een graf een fysieke plek is, waar u kunt terugkeren voor herdenking, kan een beslissende rol spelen. En soms speelt de angst voor cremeren een rol in de voorkeur voor begraven. 

Natuurbegraven

Claassen biedt de mogelijkheid tot natuurbegraven. Teruggeven aan de natuur. Een prachtige manier om afscheid te nemen en een hele bijzondere plak voor beleving, beschouwing en bezinnen. Een laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats, betekent tot in de eeuwigheid onderdeel zijn van de Nederlandse natuur.

Op een natuurbegraafplaats kun je zelf je laatste rustplaats uitzoeken. Een nabijgelegen ruimte biedt de mogelijkheid voor een afscheidsdienst. Alle apparatuur voor het tonen van beelden en het ten gehore brengen van muziek zijn aanwezig. Live muziek, condoleances en catering zijn uiteraard ook mogelijk.

Cremeren

Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene (in de kist) verbrand. De meeste crematoria beschikken over sfeervolle ruimten voor zowel de afscheidsceremonie als de ontvangst van nabestaanden en genodigden voorafgaand en na afloop van de plechtigheid.

In vergelijking met begraven brengt cremeren na afloop minder verplichtingen met zich mee, zoals het onderhoud van een graf.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then